czcionka:
kontrast:
widok:
Home / Aktualności / Smaki łączące pokolenia. Rusza konkurs dla dzieci i młodzieży.

Aktualności

04.02.2025

Smaki łączące pokolenia. Rusza konkurs dla dzieci i młodzieży.

Smaki łączące pokolenia. Rusza konkurs dla dzieci i młodzieży.

Oryginalne, niepowtarzalne, często schowane na dnie babcinych szuflad. Takie są przepisy, obecne w rodzinach od pokoleń. Jeśli lubisz gotować i ciekawi Cię kulinarna historia Twojej rodziny zgłoś się do konkursu „Poszukiwacze Smaków”.

Konkurs „Poszukiwacze Smaków” adresowany jest do dzieci i młodzieży. To już dwunasta edycja tej kulinarnej przygody organizowanej przez Urząd Marszałkowski. Czekamy na propozycje młodych poszukiwaczy, którzy dotrą do tradycyjnych przepisów, znanych w ich rodzinie przynajmniej od dwóch pokoleń.

– Chcemy zainteresować młode osoby tematyką produktów i potraw tradycyjnych, zachęcić do wspólnego, rodzinnego przygotowywania smacznych dań, ale przede wszystkich do odkrywania kulinarnego dziedzictwa Pomorza Zachodniego – mówi marszałek województwa Olgierd Geblewicz.

Pisemne zgłoszenie powinno zawierać opis produktu, przepis oraz charakterystyczne cechy. Ważna jest także prezentacja walorów estetycznych produktów i potraw wykonana na współczesnym zdjęciu. Ten element ma być bodźcem wspólnego gotowania z rodzicami, dziadkami, a przy okazji podpytywania o rodzinne tradycje kulinarne.

Każdy uczestnik może przedstawić w konkursie tylko jedno zgłoszenie. Termin składania wniosków upływa 21 marca 2025 roku. Należy je przesyłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 40, 70-421 Szczecin,  z dopiskiem:  Wydział Rolnictwa i Rybactwa, Konkurs „Poszukiwacze Smaków”. Laureatami zostanie maksymalnie sześciu uczniów na dwóch poziomach: szkół podstawowych oraz szkół ponadpodstawowych. Otrzymają oni nagrody rzeczowe. Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi w terminie do 30 kwietnia br.  „Poszukiwacze Smaków” to także szansa na odnalezienie kolejnych niezwykłych kulinariów z Pomorza Zachodniego. Region ma obecnie blisko 60 produktów tradycyjnych, które umieszczono na liście prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Konkursowe pozycje, które zostały wpisane na LPT to np.: pasztet z gęsi, śledzie po szczecińsku, hołubcie bielkowskie, kaziukowe serducha oraz zupa nic.

Szczegóły konkursu, w tym regulamin oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie internetowej Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego WZ:

https://wrir.wzp.pl/poszukiwacze-smakow/do-pobrania

Dodatkowe informacje o konkursie można uzyskać pod nr tel. 091 454 2685, 091 454 2690, email: pmakatun@wzp.pl , rolnictwo@wzp.pl

 

Udostępnij na facebooku Udostępnij na twitterze

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność, w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19.1 „Wsparcie przygotowawcze” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020.

 

Przejdź do strony archiwalnej