czcionka:
kontrast:
widok:
Home / Aktualności / Kolejna edycja „Konkursu Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego”

Aktualności

23.04.2025

Kolejna edycja „Konkursu Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego”

Kolejna edycja „Konkursu Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego”

Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego ogłasza czwartą edycję konkursu pn. „Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego” 2025.

Główne cele konkursu to:
• Popularyzacja dziedzictwa kulinarnego Pomorza Zachodniego oraz regionalnej kuchni opartej  na lokalnych, tradycyjnych i regionalnych produktach żywnościowych;
• Prezentacja dorobku i tradycji kulinarnych Kół Gospodyń Wiejskich;
• Aktywizacja środowisk wiejskich w oparciu o lokalne zwyczaje i umiejętności;
• Promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej i regionalnej żywności;
• Identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu;
• Poszukiwanie produktów/potraw, które mogłyby zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Do konkursu może stanąć:
1. Koło Gospodyń Wiejskich z terenu województwa zachodniopomorskiego, posiadające wpis do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich i Koła utworzone na podstawie przepisów ustawy z dnia 9 listopada 2018 roku o kołach gospodyń wiejskich;
2. Stowarzyszenia zarejestrowane na terenie Pomorza Zachodniego;

Konkurs odbędzie się 24 maja 2025 roku w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskim Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej.
Konkurs odbywać się będzie w dwóch kategoriach:
1) Kategoria I: do wyboru zupa lub przystawka lub danie główne (jeden element do wyboru)
2) Kategoria II: deser lub wypiek.
Wysokość nagród i wyróżnień dla ekip w 2025 roku:
1) Kategoria I: do wyboru zupa lub przystawka lub danie główne:
a) I miejsce – 3 000,00 zł
b) II miejsce – 2 000,00 zł
c) III miejsce – 1 000,00 zł
d) miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł
2) Kategoria II: deser lub wypiek.
a) I miejsce – 3 000,00 zł
b) II miejsce – 2 000,00 zł
c) III miejsce – 1 000,00 zł
d) miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł

Warunkiem udziału w Konkursie jest przesłanie pocztą tradycyjną, poczta email, złożenie osobiście w Kancelarii ogólnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego w Szczecinie lub wysłanie na adres do doręczeń elektronicznych prawidłowo wypełnionego formularza zgłoszenia wraz z załącznikami.
Adres tradycyjny:
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego
ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 40,
70-421 Szczecin
z dopiskiem:
Wydział Rolnictwa i Rybactwa
Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego 2025

Adres do doręczeń elektronicznych Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego: AE:PL-61285-12935-SWWAR-25
Adres poczty email: rolnictwo@wzp.pl
Termin przesyłania zgłoszeń upływa w dniu 8 maja 2025 roku (Uwaga!! Decyduj data wpływu do Urzędu).
Dodatkowych informacji udzielają pracownicy Wydziału Rolnictwa i Rybactwa UMWZ pod nr tel. 91 45 42 687,  91 454 26 85, 91 454 27 02 e-mail: ajaszczuk@wzp.pl pmakatun@wzp.pl dwiktorowicz@wzp.pl

Załączniki

Regulamin konkursu

Regulamin „Konkursu Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego” 2025.
186.82 KB
Karta zgłoszenia

Karta zgłoszenia do „Konkursu Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego” 2025.
103 KB
Udostępnij na facebooku Udostępnij na twitterze

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność, w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19.1 „Wsparcie przygotowawcze” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020.

 

Przejdź do strony archiwalnej