Pomorze Zachodnie to region, który wciąż odkrywa nowe smaki, aromaty i przepisy. Mieszkańcy województwa będą mieli kolejną okazję, by podzielić się swoimi pomysłami. Rusza jeden z najbardziej znanych kulinarnych konkursów w kraju „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Do 31 lipca 2025 roku jest czas na przesłanie zgłoszenia z opisem przygotowanego specjału.
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to konkurs z długoletnią tradycją. Głównym jego celem jest gromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników. Organizatorami konkursu są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie oraz Urzędy Marszałkowskie.
– Co roku jesteśmy miło zaskakiwani przez naszych mieszkańców. Otrzymujemy bowiem kolejne zgłoszenia, które pokazują kulinarne historie i bogactwo smakowe regionu. Liczę, że będzie tak i w tym roku, dlatego serdecznie zapraszam do uczestnictwa w konkursie. To doskonały sposób, by pochwalić się tym, co lokalne, co wytwarzane tradycyjnie z wielką pasją, a przede wszystkim co dobre – mówi marszałek województwa Olgierd Geblewicz.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” ma ugruntowaną pozycję i zdobył miano kompleksowego przedsięwzięcia dokumentującego i promującego regionalne i lokalne produkty żywnościowe. Często zgłoszenie do konkursu jest pierwszym etapem do uzyskania wpisu na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz w skali europejskiej do zdobycia takich certyfikatów jak: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne.
W ubiegłym roku na poziomie regionalnym komisja konkursowa doceniła takie produkty z województwa zachodniopomorskiego jak: szynka pradziadka, miód drahimski wrzosowy, pasztet z dziczyzny, dżem z czerwonej porzeczki, konfitura cebulowa zachodniopomorska, kołacz woliński, szarlotka wolińska, podpiwek z Wyspy Wolin, nalewka z czarnej porzeczki oraz pierogi z wędzonym linem.
Jak będzie smakować Pomorze Zachodnie zależy od zgłoszeń. W konkursie na poziomie wojewódzkim udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
• produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,
• produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
• napoje regionalne
• i inne produkty regionalne.
Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, który do 31 lipca 2025 roku będzie przyjmował zgłoszenia do konkursu. Formularz zgłoszeniowy i wszystkie potrzebne dane dostępne są na stronach internetowych: https://wrir.wzp.pl oraz https://zodr.pl.
Finał wojewódzkiej części konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbędzie się 7 września 2025 roku w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskie Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej. Komisja konkursu, po ocenie i degustacji zaprezentowanych podczas finału wojewódzkiego produktów przyzna: po jednej nagrodzie głównej w każdej z kategorii oraz wyróżnienia.
Podczas wojewódzkiego finału przyznawane będą nominacje do prestiżowej nagrody kulinarnej „Perła”. O taką nominację mogą ubiegać się produkty, które otrzymały nagrodę lub wyróżnienie w poprzednich edycjach konkursu. Produkty, które otrzymają „Perłę” reprezentować będą Pomorze Zachodnie podczas ogólnopolskiego finału konkursu, który odbędzie się 26 września 2025 roku podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.
W 2024 r. „Perłą” doceniono pięć produktów z województwa zachodniopomorskiego. To: chleb dębnowski (Aneta i Stanisław Dobropolscy) , dargobądzki paprykarz (Marzena Szulińska KGW Dargobądz), miód gryczany (Miody Puszczy Barlineckiej), piwa połczyńskie (Browar Połczyn Zdrój Sp. z o.o.) oraz szynka wędzona wieprzowa (Alicja i Jana Springer).
Załączniki:
https://wrir.wzp.pl/sites/default/files/zal_nr_2_cele_konkursu_nkdsr_2025.pdf
https://wrir.wzp.pl/sites/default/files/zal_nr_3_regulamin_konkursu_nkdsr_2025.pdf
https://wrir.wzp.pl/sites/default/files/zal_nr_5_karta_zgloszeniowa_nkdsr_2025.doc
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność, w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19.1 „Wsparcie przygotowawcze” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020.